Slotcall: Een blikseminslag op de beurs | IEX.nl

2022-09-23 22:52:11 By : Ms. Tracy Zhang

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Vanaf 11,75 per maand leest u dagelijks het laatste nieuws en onze professionele aandelenanalyses en kooptips.

In de IEX Beste Keuze Vergelijker vindt u de brokers, crypto-exchanges, vermogensbeheerders en beleggingsplatforms die door Nederlandse beleggers het best worden beoordeeld. Onze redactie selecteerde samen met onafhankelijke experts bovendien de fondsen, trackers en turbo's die de laatste jaren aantoonbaar value for money hebben geboden.

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

In aanloop naar het Amerikaanse inflatiecijfer opende de AEX vanochtend een fraaie 0,3% in de plus. Om half drie ’s middags bleek de US inflation in augustus te zijn uitgekomen op 8,3%, het laagste niveau in vier maanden. Een tegenvaller, aangezien gerekend werd op 8,1%. De Amsterdamse hoofdindex dook omlaag en sloot 1,8% in het rood.

Hoewel de energieprijzen op jaarbasis in augustus bijna 24% hoger lagen, was er op maandbasis sprake van een daling. Hetzelfde geldt voor tweedehands auto's. Dat maakte dat veel beleggers enigszins optimistisch waren en uitgingen van 8,1% inflatie. Vermoedelijk waren de gestegen kosten van boodschappen de boosdoener. Op jaarbasis lagen boodschappenprijzen 13,5% hoger in de Verenigde Staten.

Een ander belangrijk macrocijfer dat vandaag verscheen, was de Duitse ZEW-index. De indicator van economisch sentiment voor Duitsland daalde voor een derde maand op rij. De index daalde tot van -55,3 in augustus tot -61,9 in september. Daarmee bereikte de ZEW-index het laagste niveau sinds oktober 2008 en was het nog slechter dan de marktvoorspellingen van -60.

Biotechconcern Galapagos (-3,1%) is langzaam in wat rustiger vaarwater gekomen. Hoewel, gister schoot de koers van het aandeel met zo'n 7% omhoog. Dit was mogelijk een reactie op een herhaald koopadvies van een Amerikaanse zakenbank.

Daarnaast houdt het biotechconcern een aantal presentaties voor beleggers, momenteel in de VS, en later deze maand onder meer in Londen. De nieuwe topman, Paul Stoffels, geniet een uitstekende reputatie en zal allicht met een enthousiast verhaal professionele beleggers over de streep weten te trekken.

"De eerste contouren van het nieuwe Galapagos zijn geschetst met een focus op oncologie. Een heldere keuze, maar beleggers in het fonds moeten zich wel goed realiseren dat de komende jaren de cashburn onverminderd hoog blijft", schrijft Martin Crum in zijn analyse van Galapagos.

Verhoging advies Galapagos https://t.co/dl7Jfap7lD #IEX

De Europese staalsector wordt hard geraakt door de torenhoge gasprijzen. Inmiddels zijn er al 15 Europese staalfabrieken gesloten omdat de productie niet rendabel meer is. We praten daarmee over circa 7% van de totale Europese staalproductie.

Duizenden arbeiders zijn hierdoor op straat komen te staan. Roestvrijstaalfabrikant Aperam (-7,2%) leek zich hier lange tijd aan te kunnen onttrekken, maar moest er vorige maand toch aan geloven.

Na de vakantiestop moest het besluiten de grote site in Gent voorlopig gesloten te houden. Ook de fabriek in het Belgische Charleroi blijft gedeeltelijk dicht. Alleen opdrachten met een zeer hoog nikkelgehalte worden nog uitgevoerd, andere zijn niet rendabel meer. Beide sites zijn de belangrijkste plaatsen waar Aperam schroot omsmelt tot roestvrij staal. Wat de gevolgen hiervan zijn voor beleggers, leest u in de analyse van Aperam.

Wat te doen met Aperam in deze marktomstandigheden? https://t.co/Z6Lj2e8qNF #IEX

06:30 Industriële productie - Juli def. (Jap)

08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Augustus (VK)

11:00 Industriële productie - Juli (eur)

16:00 Vertrouwen huizenbouwers - September (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Lid sinds: 19 mei 2017

Laatste bezoek: 23 sep 2022

Lid sinds: 25 jul 2018

Laatste bezoek: 13 sep 2022

Lid sinds: 15 sep 2014

Laatste bezoek: 23 sep 2022

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

4 gevolgen van de Europese crowdfundingvergunning

Meer renteverhogingen.. en dat is goed nieuws

Maak u niet druk om de volatiliteit

Must read: de pijn van beleggend Nederland

Robeco kijkt vijf jaar vooruit

Wat verandert er in 2023 in mijn portemonnee?

4 beursgangen om naar uit te kijken

10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Op zoek naar de beste aandelen? Kijk dan naar deze parameter

Gediversifieerd fondsbeheer voor optimaal resultaat.

Wereldwijd beleggen met TWS vanaf €0,01 en top beoordeelde klantenservice!

Beleg je stilstaand vermogen bij BridgeFund en ontvang tot wel 5,25% rente.

Doe de gratis pensioencheck: kom niet zonder geld te zitten.

SaxoInvestor biedt alles wat u nodig heeft om eenvoudig op één plaats te beleggen.

Beleg bij de grootste online broker tegen ongekend lage tarieven

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

Volg het laatste beursnieuws ook via onze socials:

Onze live-blog en vele andere artikelen zijn samen met het forum, de realtime koersen en de nieuwsbrieven gratis te lezen en dat betekent dat we afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Mede door het niet accepteren van onze cookies staat ons verdienmodel onder druk. Daarnaast kunnen wij de werking van onze website straks niet meer garanderen.

Wij zouden het enorm waarderen als u de cookies toch wilt accepteren, zodat wij deze content en diensten kunnen blijven aanbieden. Alternatief kunt u ook een IEX Premium abonnement nemen, dan kunt u advertentievrij op ons platform surfen en ons toch ondersteunen.

Privacy Settings Word Premium Lid

Namens de gehele redactie; bedankt!